Home Contact Login

DomainMasters Online bestellen
Klantenpaneel
Websitebeheer
Webmail

   


Direct contact
Contact Nederland Tel: +31 (0)71 7600030
Contact België Tel: +32 (0)56 506086
Contact Bel mij terug
Info aanvragen Info aanvragen

Modellen

Algemeen

Gebruiksvoorwerpen met een nieuw uiterlijk kunnen worden beschermd als model. Wanneer u producten fabriceert en verhandelt met een nieuwe vormgeving, kunt u dit als model registreren. Maar ook op verpakkingen met een bijzondere vorm kan modelbescherming worden verkregen. Met behulp van een modelregistratie kunt u zich verzetten tegen het verhandelen van een gebruiksvoorwerp met dezelfde functie als uw model, dat hiermee slechts ondergeschikte verschillen vertoont. Vaak berust er ook auteursrecht op een model, doch het voordeel van een modelregistratie is dat u vanaf de depotdatum rechten kunt doen gelden en niet zoals bij een beroep op auteursrecht hoeft aan te tonen dat u het model heeft gecreëerd op een bepaalde datum.

Bescherming in de Benelux, Internationaal en als Gemeenschapsmodel

Evenals bij merken werken de Benelux landen ook samen op het gebied van de bescherming van modellen en geldt er één modellenwet voor de Benelux. Van dit systeem wordt niet meer veel gebruik gemaakt, aangezien u ook in de hele Europese Unie voor een aantrekkelijk tarief een Gemeenschapsmodel kunt deponeren, dat in alle 27 landen geldig is. Via het zogenaamde Arrangement van Den Haag kunt u in een beperkt aantal Europese en Afrikaanse landen maar ook in de Europese Unie als geheel, tegelijkertijd een Internationale modelregistratie verwerven. Dit laatste systeem is alleen interessant indien u tegelijkertijd in b.v. de Europese Unie en Zwitserland een model wilt deponeren.

Modellen en vormmerken

Bijzonder gevormde verpakkingen en producten komen vaak ook voor merkbescherming in aanmerking. We spreken dan over driedimensionale merken ofwel vormmerken. In tegenstelling tot modellen (bescherming maximaal 25 jaar) kunnen merkregistraties in principe tot in de eeuwigheid worden vernieuwd. Ook geldt voor merken niet het principe dat de te beschermen verpakking nog niet te lang openbaar is gemaakt. Soms is het verstandig om voor twee ankers te gaan liggen; zowel modelregistratie als registratie als merk.

Zoek op deze website

Nieuwsbrief
Aanmelden Afmelden


Nieuws
29
Dec
Een nieuwe naam voor BHIM (Het Europese M...
20
Dec
Fijne feestdagen
03
Dec
Zwartepiet.nl verkocht voor 2700 euro
02
Dec
DomainMasters on Tour
15
Aug
Messi wil MESSI.COM