Home Contact Login

DomainMasters Online bestellen
Klantenpaneel

   


Direct contact
Contact Nederland Tel: +31 (0)15 7600320
Contact België Tel: +32 (0)56 506086
Contact Bel mij terug
Info aanvragen Info aanvragen

Handelsnaam en auteursrecht

Handelsnaam

Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Vaak is de handelsnaam slechts een kenmerkend deel of een afkorting van de statutaire naam van de vennootschap. Het recht op een handelsnaam ontstaat uitsluitend door gebruik van de handelsnaam. Inschrijving van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is geen voorwaarde voor bescherming van de naam.

Hoe kunt u uw handelsnaam beschermen? Als uw handelsnaam wordt gebruikt als merk voor uw diensten is een merkregistratie aan te bevelen. Doet u dit niet en wilt u op basis van een oudere handelsnaam optreden tegen een jonger merk, dan kunt u alleen een beroep doen op de rechtsregels betreffende de onrechtmatige daad. Dit is vaak een veel moeizamere procedure. Denk er ook aan dat logo's niet onder het handelsnaamrecht kunnen vallen en dus eerder voor merkregistratie in aanmerking komen.

Een andere bedreiging treedt op als iemand anders buiten het gebied waar u met uw handelsnaam actief bent, een gelijkende handelsnaam gaat voeren of een gelijkend merk introduceert. Ook om die reden kan bescherming van uw handelsnaam als merk aan te raden zijn, zodat u daartegen kunt optreden.

Auteursrecht

Wat kan zoal via het auteursrecht beschermd worden? Elk voortbrengsel van de menselijke geest (een creatie) op het gebied van de letterkunde, wetenschap of kunst, op welke wijze of in welke vorm dat ook tot uitdrukking is gebracht, mits het maar voldoende origineel is. Bijvoorbeeld foto's en tekst in brochures, beeldmerken, computerprogramma's, slagzinnen en huisstijlen. Alleen door het creëren van een werk ontstaat het auteursrecht. Er is namelijk geen enkele formaliteit vereist voor het ontstaan van het auteursrecht in Nederland. Het vermelden van een zogenaamde copyright notice (©) is dus geen voorwaarde. Er wordt alleen als voorwaarde gesteld dat de creatie voldoende origineel is.

Naast producten kunnen ook uitwerkingen van ideeën worden beschermd. Het gaat dan bijvoorbeeld om een spel, een op zeker moment nieuw bedachte dienst (kapper op het werk, hondenuitlaatdienst) of om een idee voor een radio- of televisieprogramma. Een idee op zich is niet te beschermen door middel van het auteursrecht. De uitwerking van het idee kan wel onder de bescherming van het auteursrecht vallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld stijlen en trends.

Voor vragen over deze of andere onderwerpen op het gebied van de intellectuele eigendom kunt u zich wenden tot de consultants van DomainMasters.

Zoek op deze website

Nieuwsbrief
Aanmelden Afmelden


Nieuws
25
Jan
Cheese is beschrijvend voor cannabiszaden...
16
Jan
McDonald's verliest alleenrecht op merkna...
11
Jan
Levendige handel in nepmerken op Instagram
27
Nov
Het bezwaar van Blackberry tegen Berryboo...
18
Nov
Legt Coffee Rocks het als merk af tegen Starbucks?